czwartek, 21 listopada 2024 godzina 7:47 |
|
Zdrowa żywnośćRok szkolny 2013/2014
Co w żywności "piszczy"?Sprawdzaliśmy żywność pod kątem zawartości w niej skrobi, tłuszczu i glukozy. Na lekcjach biologii i chemii wykonaliśmy doświadczenia pozwalające wykryć glukozę i skrobię w produktach spożywczych.Przetestowaliśmy cytrynę, sok jabłkowy, winogrona traktując je wodorotlenkiem miedzi, który zmienił zabarwienie z niebieskiego na pomarańczowy. Okazało się ,że nawet kwaśne produkty zawierają glukozę, ale jest ona nam niezbędna do pracy naszego mózgu. Reakcja charakterystyczna dla skrobi (pod wpływem płynu Lugola barwi się na granatowo) utwierdziła nas w przekonaniu, że jogurty i wędliny też są nafaszerowane skrobią, a ci, którzy walczą z otyłością powinni zastanowić się nad zakupem niektórych produktów. Przetestowaliśmy jogurt naturalny, Danio, 3 rodzaje parówek, majonez, 2 rodzaje pasztetów, 3 różne rodzaje wędlin i 1 konserwę mięsną. Wyniki były zaskakujące. Niektóre wędliny nie powinny nazywać się wędlinami. Przeprowadziliśmy też test na wykrywanie tłuszczu w chipsach. Ale plama zrobiła się na bibule! Wiele osób miało zaskoczone miny, a zwłaszcza dziewczęta, które dbają o "linię". Zapraszamy do oglądania galerii zdjęć
E-dodatki w żywności.Zainteresowaliśmy się E-dodatkami. Okazało się, że lista jest bardzo długa. Na godzinach wychowawczych, chemii i biologii odbyła się żywa dyskusja na temat szkodliwości konserwantów, barwników i innych "dziwadeł" stosowanych w produkcji żywności. Sprawdziliśmy skład wielu produktów spożywczych, by przekonać się jak dużo w nich chemii.Celem prelegentów nie było odstraszenie młodzieży od zakupów, ale zachęcenie do czytania etykiet, by spożywać tylko to, co zdrowe, bo jak głosi przysłowie - "w zdrowym ciele zdrowy duch". Wydrukowane z internetu długie listy E osoby zainteresowane mogły wziąć do domu.
Festiwal Zdrowej Żywności.Dzień Zdrowej Żywności połączyliśmy z Festiwalem Zdrowej Żywności. Klasy pierwsze przygotowały zdrowe surówki i sałatki. Była kapusta kiszona z jabłkiem, surówka z selera, sałatki owocowe, warzywne, z ziarnami zbóż i słonecznikiem. Był sok z buraka, miętowa herbatka i mini kanapki na razowym pieczywie przygotowanym przez jedną z mam. Nie zabrakło też orędowników spożywania miodu i głoszenia jego nadzwyczajnych właściwości dla zdrowia i urody.Szkolny festiwal odbył się w holu szkoły i zgromadził wielu zwolenników smacznego i zdrowego poczęstunku. Skorzystali z niego nie tylko uczniowie lecz również nauczyciele i pracownicy szkoły. Zaprosiliśmy też uczniów szkoły podstawowej, których zadziwił sok z buraka. Nie mogli uwierzyć w jego niepowtarzalny smak. Na festiwalu pojawiło się wiele ciekawostek żywieniowych. Można było spróbować owoce żurawiny i goi, posmakować pastę warzywną zalecaną w diecie Budwiga. Uczniów podstawówki zachwyciły koreczki owocowe. Każdy znalazł coś dla siebie w tych warzywno-owocowych wariacjach. W czasie festiwalu nasz reporter zadawał uczniom, nauczycielom i pracownikom szkoły 4 pytania.
Ankieta dostarczyła nam informacji o preferencjach żywieniowych młodzieży i dorosłych. Potwierdziła też znaną prawdę, że dorośli jedzą śniadanie w domu, a młodzież długo śpi i nie ma na to nie czasu. Festiwal uatrakcyjniły plakaty przygotowane przez uczniów na zajęciach artystycznych. Tego dnia nasz reporter odwiedził też szkolną stołówkę. Jabłko dodawane do posiłku potwierdziło, że nasza kuchnia dba o zdrowie dzieci i młodzieży. Zapraszamy do oglądania galerii zdjęć
"Grubasek był chory"Przygotowaliśmy przedstawienie pod tytułem "Grubasek był chory" dla przedszkolaków i uczniów z SP 11. Staraliśmy się pokazać w nim zgubne skutki objadania się pizzą, hamburgerami, frytkami i colą. Chcieliśmy pokazać, że otyłość jest chorobą XXI wieku, a aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie skutecznie pomagają w walce z tą chorobą.W załączeniu nagranie z próby generalnej. Zapraszamy do oglądania galerii zdjęć
Kuchenne rewolucjeEksperymenty kulinarne przeprowadziliśmy na godzinach wychowawczych. Połączyliśmy marchewkę z miodem, seler z rodzynkami, cukinię z jabłkiem, jabłko z mandarynką i grapefruitem i sprawdziliśmy jak to smakuje. Okazało się, że wszystko jest smaczne, kolorowe i co najważniejsze zdrowe.Zapraszamy do oglądania galerii zdjęć
Na wadze brak skali - BMI umykaNa lekcjach biologii uczniowie klas drugich obliczali wskaźnik BMI dla siebie. Każdy mógł sprawdzić, czy mieści się w granicach normy. Było wiele głosów, że w domu trzeba przetestować rodziców i sprawdzić, czy już powinni zacząć biegać lub chodzić z kijkami. Może tata lub mama też zmienią nawyki i sposób spędzania wolnego czasu pod wpływem naszej akcji.
Szkolny sklepik "pod lupą"W grudniowy poniedziałek wzięliśmy "pod lupę" szkolny sklepik. Chcieliśmy sprawdzić co najczęściej w nim kupujemy. Przeprowadziliśmy ankietę, z której wynika, że najczęściej uczniowie kupują słodkie bułki, pierniki, gumy do żucia, a do picia pepsi i colę. Postanowiliśmy, że w następny poniedziałek pani w sklepiku do każdego sprzedanego produktu dorzuci bonus w postaci owoców i warzyw.Mamy świadomość, że jednorazowa akcja nie załatwi problemu złego odżywiania, ale będzie okazją do przemyśleń i być może zaowocuje zmianą nawyków.
|
Nasza szkoła z lotu ptaka (zdjęcia lotnicze)
Wyniki naszych
nadesłał: M.Ł. IIc gim. 2007/08
nadesłała: A.C. IIe gim. 2009/10
nadesłał: M.J. IId gim. 2009/10
|
© 2006-2016 by Zespół Szkół Nr 1 w Elblągu |
82-300 Elbląg, ul. Korczaka 34 Aktualna strona www.sp11.elblag.pl/ |
e-mail szkoła: sekretariat@sp11.elblag.pl e-mail strona: redakcja@sp11.elblag.pl |